Ps3 játékok

Playstation 3 (Ps3) játékokat találhatsz ebben a kategóriában. Ritka, eredeti Playstation 3 játékokat szerzhetsz így be, melyek szinte már sehol máshol nem elérhetőek. Olyan nagyobb címekkel lehetsz gazdagabb, mint Devil May Cry, God of War, Rathet & Clank, Ico, Shadow of the Colossus...

Az itt vásárolható videojátékok mindegyike angol nyelvet tartalmaz, angol borítós és PAL európai régió kódolásúak.

A játékok tesztelt, ellenőrzött minőségben kerülnek szállításra.

Nem garantáljuk, hogy mindegyik játék tartalmazza a manuál kiskönyvet, de az esetek 90%-ban megtalálhatóak, illetve előfordulhat, hogy a játék platinum kiadásban kerül szállításra.

A használt játékokban található különböző promóciós kódok lehet, hogy már nem érvényesek, de ez nem befolyásolja az alapjátékot.

Nézet:
Sorrend:
 

A PlayStation 3 (gyakran PS3-nak rövidítik) a Sony Computer Entertainment harmadik asztali konzolja, a PlayStation 2 utóda, a PlayStation 4 elődje.

A PlayStation 3 fő különbsége elődeivel szemben az új online szolgáltatás, a PlayStation Network, amely nemcsak multiplayer játékot tesz lehetővé, hanem böngészést, tartalmak letöltését stb. Ezenkívül számos újdonsággal rendelkezik, például rengeteg multimédia szolgáltatással bír, csatlakoztatható a PlayStation Portable-höz, és új típusú beépített Blu-ray disc olvasója van.

Történet

A Sony először a 2005-ös E3 konferencián leplezte le az új PlayStationt, akkor még csak mint prototípust. A működőképes változatot a 2006-os E3-on mutatták be, és ekkor jelentették be a megjelenési dátumokat illetve a piacra szánt különféle konfigurációkat és áraikat. Majd 2006 szeptemberében a Sony bejelentette, hogy a PAL területekre késni fog a kiszállítás, a Blu-ray diódák hiánya miatt.

Megjelenése

A PlayStation 3 először Japánban jelent meg 2006. november 11-én. Az első napon kb. 81 ezer darabot adtak el. Ennek jelentős része felvásárlás volt, mivel számítottak a későbbi hiányára, így magasabb áron akarták volna eladni. Az Egyesült Államokban pár nappal később, 17-én jelent meg, és itt a kiszállított készlet alacsony darabszáma miatt rengetegen próbálták erőszakosan megszerezni, sőt, lövöldözések is előfordultak. A PAL területeken 2007. március 27-én jött ki, és a Sony szerint az első két nap eladtak 600 ezer darabot. 2009 szeptemberén érkezett a boltokba a PS3 Slim 120 GB-os merevlemezzel. Három hét leforgása alatt 1 millió darabot adtak el belőle.

Konfigurációk

A PS3 eredetileg 2 változatban, egy 20 és egy 60 gigabyte-os winchesterrel jött ki (illetve némi különbség van még csatlakozások közt), azóta ez a szám négyre nőtt. Az első két változat ára 599$/599€ illetve 499$/499€ volt.

Mindegyik konfiguráció tartalmaz egy vagy két Sixaxis és/vagy DualShock 3 kontrollert (2008. június 12-től), egy USB kábelt, egy kompozit AV kimeneti kábelt, egy Ethernet kábelt, egy energiaellátásért felelős kábelt, Blu-ray olvasót, HDMI 1.3a csatlakozót és Bluetooth 2.0-t.

A PS3 kártyaolvasója ismeri a SD, MultiMediaCard, CompactFlash, Microdrive és a Memory Stick/PRO/Duo flash kártyákat. Gyakorlatilag a 80 GB-os modell megegyezik a 60 GB-os PAL modellel: a merevlemez mérete, a kártya olvasó hiánya, illetve a PS2 kompatibilitás hiánya a különbség. A 60 és 20 GB-os NTSC modell hardveres PS2 kompatibilitása a beépített PS2 CPU-nak (NTSC verzió), az Emotion Engine-nek köszönhető. A 40 GB-os modellek PS2 támogatás hiánya a hiányzó Graphics Synthesizer miatt van, amit viszont az összes többi tartalmaz, kivétel ez alól a 80 GB-os változat.

Hardver

CPU:

 • Cell Broadband Engine
 • 45 nm csíkszélesség
 • 1 központi PPE egység és 8 párhuzamosan dolgozó SPE egység
 • 2,5 MB L2 cache (1 x 512KB + 8x 256 KB)
 • 208 gigaflops művelet

VGA:

 • 24 milliárd képpont/másodperc
 • 550 MHz-es órajel
 • SmartShader 4.1 támogatás 96-utas shader futószalagon
 • Max felbontás FullHD 1920x1080
 • 24x-es vonalsimítás (MLAA), 16x-os anizotróp szűrés támogatása

Memória:

 • 256 MB XDR RAM 3200 MHz + 256 MB RSX RAM 700 MHz
 • 48,7 GB/s memóriabusz–sebesség

Audio:

 • Dolby Digital 7.1
 • Dolby TrueHD
 • Dolby Surround HD
 • 44.1/48/96 kHz 32-bit audio kimenet
 • 64-bit processing
 • 512 audio channels

A PS3 feltűnő jellegzetessége a beépített 2x sebességű Blu-ray Disc olvasó, ami lejátssza a DVD-ket és a CD-ket is. Ennek a legnagyobb előnye az, hogy ezáltal képes lejátszani HD-felbontású anyagokat, amik csak Blu-ray lemezekre férnek rá. Eleinte sok PS3-at csak Blu-ray lejátszónak vettek meg, mivel a megjelenése idején az ilyen lejátszók még drágábbak voltak mint a konzol. Jelenleg körülbelül hasonló árban vannak. Minden PS3-ban van egy felhasználó által is bővíthető SATA merevlemez.

A PlayStation 3 "lelke" az STI (Sony-Toshiba-IBM) által kifejlesztett Cell névre hallgató 8 magos központi processzor melyek 3,2 GHz-es órajellel rendelkeznek, és egy le van tiltva praktikussági okokból, mivel ha egy mag elromlik egyszerűen bekapcsolható a másik. Hatot használhatnak a fejlesztők, a hetedik az operációs rendszeré, a nyolcadik pedig tartalék.

A grafikus műveleteket a közös NVIDIA-SCEI fejlesztésű "RSX" nevű GPU végzi el, amely képes 480i/576i SD-től 1080p-s 1920x1080 HD jelet kiadni. A PlayStation 3-nak 256 MB XDR fő memóriája van, és 256 MB GDDR3 memóriája az RSX-nek.

Minden konzolvariánson van Bluetooth 2.1, Gigabit Ethernet, USB 2.0 és HDMI 1.3, továbbá Wi-Fi (802.11a/b/g/n) is.

Számos kiegészítő vásárolható hozzá, mint vezetéknélküli Sixaxis és DualShock 3 kontroller, PlayStation Eye kamera, BD távirányító és PlayTV DVB-T tuner/digitális videó felvevő. Várhatóan 2010 utolsó negyedévében fog megjelenni a PlayStation Move kontroller ami mozgásérzékelőkkel is fel van szerelve, ez lehetővé teszi az olyan játékok vezérlését is, amelyeket a mozgásunkkal irányíthatunk.

Érdekességként megemlítendő, hogy felhasználtak PS3-okat szuperszámítógépek felépítéséhez – ugyanis jelentősen nagyobb a PS3 számítási teljesítménye az asztali számítógépekénél. Az egyes gépeket klaszterben üzemeltetik, rajtuk pedig Linux van telepítve.

Szoftver

Operációs rendszer

A PS3 operációs rendszerének lehetőségeit ("System Software") frissítésekkel lehet növelni. Ezeket a frissítéseket a PlayStation Networkről lehet közvetlen a gépre letölteni, de a hivatalos PS3 weboldalról [1] is le lehet tölteni PC-re, majd áttölteni egy hordozható tárra, és onnan a konzolra feltölteni és telepíteni. A játékok is feltehetik maguktól, ha szükséges az indulásukhoz.

A PlayStation 3-ra fel lehet telepíteni különféle Linux disztribúciókat is (kivéve 3.21 vagy nagyobb firmware-rel rendelkező gépek és Slim).

Grafikus felület

A PlayStation 3 a saját XrossMediaBar (XMB) verzióját használja, és 9 beállítási lehetőség van, ezek a következők: Users, Settings, Photo, Music, Video, Game, Network, PlayStation Network és Friends. A PS3-on több elsődleges és másodlagos felhasználói fiókot is tarthatunk, képeket nézhetünk a galériában akár slideshowban, zenét hallgathatunk, audio lemezről számokat másolhatunk át merevlemezre vagy más tárba, filmeket és videókat nézhetünk, USB egeret és billentyűzetet csatlakoztathatunk, és a beépített vagy egy feltelepített böngészővel böngészhetünk, letölthetünk. A Friends ("barátok") menü alatt e-maileket küldhetünk, amikhez képeket, emotion-ikonokat csatolhatunk, és PlayStation Eye-val/Eyetoy webkamerával videóchatelhetünk. A Network menüben a PlayStation Store-ban online vásárohlatunk filmeket, játékokat és más tartalmakat.

PlayStation Network

A PlayStation Network a PlayStation 3 hivatalos hálózati rendszere tele tartalommal. Ilyenek a FullHD filmek, videók, képek, klipek, zenék, játékok...stb. A regisztráció a PS3 interfészéből és PC-ről egyaránt lehetséges. Magyarországon hivatalosan nem elérhető a bankkártyás fizetés, de PSN Network kártyával (mely a legtöbb konzol boltban kapható) használható ez a szolgáltatás.

A 2006-os Tokyo Game Show-n bejelentette a Sony, hogy PS 1-2 játékokat lehet majd letölteni 5-15$ közti áron. A maga sajátos pénzfajtája a PlayStation Network Card, amelyet boltokban, ATM-ekben lehet megvásárolni Japánban, de máshol is hasonló rendszer van. Amennyiben bankkártyáról szeretnénk fizetni, az is lehetséges.

A PSN-re lehet pontokat, achievementeket ("tett, eredmény") feltölteni, és ezekből áll össze az online ranglista. Mindez mára már másképp működik, a nemrégiben bevezetett trófea rendszernek köszönhetően, a játékban elért eredményeink azonnal profilunkba kerülnek, és az így szerzett trófeáinkat meg is mutathatjuk a többi játékosnak. Továbbá lehet játékos információkat feltölteni, chatelni, böngészni, barátlistákat összeállítani, és különféle tartalmakat (pl. képek, demok, trailerek) letölteni; ezek nagy része ingyenes, csak a fizetős tartalmak letöltése és prémium szolgáltatásokra való előfizetés kerül pénzbe.