Dinoszauruszok, Sárkányok

Különböző Dinoszauruszokat, Sárkányokat, Jurassic World Jurassic Park dínókat találhatsz ebben a kategóriában. Hivatalosan utángyártott termékek.

A Jurassic Park 1993-as tudományos-fantasztikus film Steven Spielberg rendezésében, Michael Crichton Őslénypark című regénye alapján. Ez az első része a Jurassic Park filmsorozatnak. A film középpontjában Isla Nublar fiktív szigete áll, ahol a multimilliomos John Hammond (Richard Attenborough) és cégének genetikus tudósai klónozott dinoszauruszokkal teli látványparkot hoznak létre. Hammond három tudóst (akiket Sam Neill, Laura Dern és Jeff Goldblum alakítanak) hív vendégül, hogy szemrevételezzék a létesítményt megnyitása előtt. Szabotázs következtében az őskori lények azonban elszabadulnak, a technikusok és a látogatók pedig menekülni kényszerülnek.

Spielberg már 1990-ben, a könyv megjelenése előtt felvásárolta a megfilmesítési jogokat, s magát Crichtont kérte fel a forgatókönyvvé adaptálásra. A végső változatot David Koepp írta meg; ez sokat nélkülöz a forrásanyag expozíciójából és erőszakos tartalmából, s a szereplőkön is több változtatást eszközöl. Spielberg a Stan Winston Studiost bízta meg a dinoszauruszok megjelenítésére szolgáló animatronikus modellek megalkotásával; az ezekről készült felvételeket újonnan kifejlesztett számítógépes animációval vegyítette az Industrial Light and Magic. Jack Horner paleontológus segítette a színészeket és a speciális effektusokért felelős csapatot a hitelesség elérésében (noha az azóta végzett további kutatások eredménye azt mutatja, az állatok megjelenésében akad pontatlanság, ami különösen a Velociraptorra igaz). A forgatás 1992 augusztusa és decembere között zajlott a Hawaii-szigeteken (Kauaʻin és Oʻahun) és Kaliforniában.

A Jurassic Parkot mérföldkőnek tekintik a CGI-effektusok használatát illetően, ami nagy szerepet játszott a kritikusok megnyerésében is, noha a véleményezők nem egyszer mutattak rá a film más elemeinek, úgymint a jellemfejlődések hiányosságaira. Bemutatója idején a film több mint 914 millió dollárnak megfelelő jegybevételt ért el, akkoriban a legsikeresebb produkcióvá válva, amit valaha műsorra tűztek a mozik, s még ma is előkelő helyet foglal el az örökranglistán. A Jurassic Park később franchise-zá nőtte ki magát, egyebek mellett három további film is készült, a legutolsó részt, a Jurassic World-öt, mellyel a sorozat tetralógiává bővült, 2015. júniusában mutatták be a magyar mozik.

A film bemutatójának 20. évfordulója alkalmából elkészítették a Jurassic Park 3D-s változatát is. A 3D-s változat amerikai bemutatója 2013. április 5-én, magyar bemutatója 2013. május 2-án volt.

A Nublar szigeten, nem messze Costa Ricától az InGen vállalat különleges látványosságot hoz létre: őslényekkel teli parkot. Az egyik alkalmazottat támadás éri, miközben egy Velociraptort szállítanak a speciálisan kialakított kifutójába; az eset pert von maga után az áldozat családja részéről. Befektetői nyomást gyakorolnak John Hammondra, a vállalat vezetőjére, hogy a park megnyitása előtt szakértők véleményét kérje ki. A férfi így meghívja Alan Grant paleontológust, Ellie Sattler paleobotanikust és Ian Malcolm káoszelmélet-matematikust, akikhez csatlakozik a befektetők jogi képviselője, Donald Gennaro is, hogy megvizsgálják a létesítményt. A csoport megérkezését követően elsőként egy Brachiosaurusszal találkozik. A főhadiszálláson megismerik a dinoszauruszok létrehozásának mikéntjét: az InGen tudósai a dominikai borostyánban fennmaradt szúnyogok által kiszívott dinoszaurusz-vérben található DNS-eket klónozták. A DNS-lánc hézagait békák DNS-ével pótolták: az eljárás során kizárólag nőstény egyedeket tenyésztettek, hogy meggátolják a szaporodást. A bemutató végén a tudósok a Velociraptorok, egy intelligens és vérszomjas ragadozófaj ketrecéhez is ellátogatnak.

Malcolm és Sattler aggódni látszik, Grant viszont nem foglal állást. Megérkeznek a szigetre Hammond unokái, Tim és Alexis „Lex” Murphy, akik – mint a célközönség – a három tudóssal és az ügyvéddel tartanak az autós parktúrán. Ellie kiszáll a kötöttpályás járműből, hogy segítsen egy megbetegedett Triceratops ellátásban. Trópusi vihar közeledik, így a legtöbb InGen-alkalmazott elhagyja a szigetet, csupán Hammond, Robert Muldoon vadőr, Ray Arnold főmérnök és Dennis Nedry vezető számítógépes programozó marad. Hammond riválisainak megbízásából Nedry kikapcsolja a park biztonsági rendszerét, hogy ezalatt elemelhesse a szükséges dinoszaurusz-embriókat, majd terve szerint hajón elhagyja a szigetet. Ténykedése eredményeképp a Tyrannosaurus áttöri a kifutóját körbeölelő, deaktivált elektromos kerítést, felfalja Gennarót, megtámadja az autóban rejtőzködő Timet és Lexet, és megsebesíti Malcolmot. A gyerekek és Grant szoros helyzetek sorát követően megmenekülnek. Nem sokkal azután, hogy hátrahagyják a parkautó roncsát, Ellie és Muldoon érkezik a pusztítás helyszínére. Először úgy vélik, csak Malcolm élte túl a támadást, de rövidesen lábnyomokat fedeznek fel. Ám ekkor a Tyrannosaurus visszatér, s üldözőbe veszi a terepjárón menekülő hármast, mígnem feladja a versenyfutást. Ezalatt Nedry elakad autójával a viharos időjárásban, s miközben a beindításán ügyködik, egy Dilophosaurus végez vele. Grant, Tim és Lex egy magas fán tölti az éjszakát. Másnap reggel kikelt tojásokra bukkannak, ami azt jelenti, az állatok képesek a szabadon szaporodásra. Grant rájön, mindezért a béka-DNS a felelős: egyes békafajok ismertek a spontán nemváltoztatásukról az egynemű környezetben.

Arnold megkísérli feltörni Nedry komputerét, hogy visszaállítsa az áramellátást, de nem jár sikerrel, így teljes rendszer-újraindításra van szükség. Ehhez az összes áramkör-kioldót manuálisan kell beállítania a gépházban. Mikor Arnold már túl régen nem jött vissza, Ellie és Muldoon utánamennek, s felfedezik, hogy a Velociraptorok kijutottak rácsaik mögül. Muldoon érzi, hogy a ragadozók a közelben vannak, így Ellie-t futásra inti, míg ő a keresésükre indul puskájával. Az állatok azonban előbb találnak rá, s megölik őt; közben Ellie rábukkan Arnold maradványaira a gépházban. Miután sikeresen visszaállítja az áramellátást és elmenekül a Velociraptorok elől, találkozik Granttel, majd együtt mennek vissza Hammondhoz és Malcolmhoz a főépületbe. Eközben Lex és Tim kis híján a Velociraptorok áldozatává válik az épület konyhájában. Csatlakoznak az érkező Ellie-hez és Granthez, majd Lex visszaállítja a park számítógépes rendszerét, így Hammond mentőhelikoptert tud hívni. A két gyerek és tudós a látogatóközponton keresztül igyekszik a kijárat felé, mikor a Velociraptorok útjukat állják. Az utolsó pillanatban érkezik a nem várt segítség: a Tyrannosaurus a semmiből tűnik fel, s lecsap kisebb testű társaira. Grant, Ellie, Lex és Tim kijutnak az épületből, s a terepjárón érkező Hammond és Malcolm mellé ugranak. Grant közli Hammonddal, hogy hosszan megfontolás után úgy döntött, nem támogatja a park ötletét, mire a tervező egyetértését fejezi ki. A helikopterben Hammond unokái Grant mellett alszanak, a paleontológus pedig az ablakon kitekintve szemléli a horizont felé szálló madarakat, a dinoszauruszok távoli leszármazottait.

Jurassic Park dínói:

A film címe ellenére a legtöbb feltűnő dinoszaurusz csak a krétakorban alakult ki.

 • A Tyrannosaurus rex, rövidítve T. rex, Spielberg szerint a film sztárja, s ezért is írta át a rendező a befejezést: aggódott, hogy csalódást okoz a közönségnek a hiánya a tetőpontnál. Winston rex-modellje 6,1 méter magas, 12 méter hosszú volt és közel hat tonnát nyomott. Jack Horner a robot kapcsán azt mondta, ezzel került „a legközelebb egy élő dinoszauruszhoz. Az állatot úgy ábrázolták, hogy mozgása a látásán alapszik. Üvöltése egy elefántbébi, egy tigris és egy aligátor hangjának keveréke, légzéseként pedig egy bálna hangja szolgált. Ahhoz a jelenethez, melyben a T. rex széttép egy Gallimimust, egy labdát megtámadó kutya hangját használták.
 • A Velociraptor, rövidítve 'raptor', szintén főszerephez jut. A faj filmbeli megjelenítésében azonban eltértek a készítők a valóságtól, lévén ez az állat módfelett kisebb termetű volt. Egy nagyobb rokonát, a Deinonychust vették alapul, amire akkoriban egyes tudósok Velociraptor antirrhuposként utaltak. Crichton ezen elméletre támaszkodott, ám mire a film munkálatai megkezdődtek, a két faj azonosítását elvetették. Mikor a bemutató előtt feltárták a hasonló Utahraptort, Stan Winston így tréfálkozott: „Mi megalkottuk, azután felfedezték. Robert Muldoon megtámadásakor a raptorokat beöltözött emberek játszották. A dinoszaurusz különböző hangjait delfinek kiáltása, rozmárbőgés, libagágogás, egy afrikai daru párzási éneke és csikorgó emberi hangok vegyítésével hozták létre. A film bemutatója utáni felfedezéseket követően a legtöbb paleontológus arra a következtetésre jutott, hogy az olyan dromaeoszauruszok, mint a Velociraptor és a Deinonychus, tollazattal rendelkeztek.
 • A Dilophosaurus ugyancsak jelentősen eltér a valójában élt változattól. Bár sokkal kisebbnek ábrázolják, hogy a közönség ne keverje össze a raptorokkal, valójában adnak rá egy logikus magyarázatot is. Ez az, hogy Dennis Nedry mikor meglátja kijelenti, hogy: "Azt hittem a nagyobb rokonod van itt!". Ez arra utal, hogy a Jurassic Parkban vannak nagyobb Dilophosaurusok is, csupán Nedry egy kissebb példánnyal találkozik. Gallérja és azon képessége, hogy mérgező váladékot lövell ki, nem bizonyított tény. Hangját fekete hattyú, sólyom, bőgőmajom és csörgőkígyó egyesítéséből nyerték.
 • A Brachiosaurus megjelenítésében tévesen szerepel, hogy megrágja eledelét, s két hátsó lábára áll, hogy a magas fák lombkoronájának legtetejéről válogasson leveleket. A tudományos tények ellenére, melyek szerint korlátozott vokális képességekkel bírtak, Gary Rydstrom hangtechnikus úgy döntött, bálna- és szamárhangokat kölcsönöz nekik, ezáltal varázslatosan melodikussá téve felbukkanásukat.
 • A Triceratops rövidebb szerephez jut. Megjelenítésének kivitelezése kész rémálom volt Stan Wiston számára, mivel Spielberg a tervezettnél korábban szerette volna felvenni a beteg teremtmény animatronikát igénylő jelenetét. Winston a kifejlett mellett egy Triceratops-bébit is létrehozott, amit Ariana Richards megült volna, de végül az ötletet elvetették, mivel nem alkotta szerves részét a cselekménynek.
 • A Gallimimus és a Parasaurolophus csak apró szerepben tűnik fel. Előbbiek falkában menekülnek a Tyrannosaurus elől, ami végül egyiküket elragadja. Utóbbi a háttérben látható a Brachiosaurusszal való első találkozáskor.
 • Alamosaurus: Csak csontvázként jelenik meg a látogatóközpont épületben.

A Jurassic World 2015 nyarán bemutatott tudományos-fantasztikus kalandfilm. Ez a Jurassic Park filmsorozat negyedik része, és a 2001-es Jurassic Park III. folytatása. Következő: Jurassic World: Bukott birodalom. A filmet a 2001-ben bemutatott Jurassic Park III. megjelenése óta, több mint egy évtizede tervezték. Kezdetben 2014. június 13-án akarták bemutatni, de a munkálatokat leállították ideiglenesen, mert nézeteltérés támadt az írók és a Universal Pictures között.

A film munkálataiban Steven Spielberg csak mint vezető producer vett részt.

A forgatás 2014. április 14-én kezdődött Hawaii-on, és augusztus 5-én ért véget.

A tervezett amerikai bemutató 2015. június 12-e, míg idehaza 2015. június 11-én láthatjuk a mozikban. A sok animációnak köszönhetően 3D-s és IMAX-formátum változat is készült a filmből.

A régi szereplőgárdákból B. D. Wong mint Dr. Henry Wu tér vissza.

A The Lost World: Jurassic Park és a Warpath: Jurassic Park videójátékok zeneszerzője, Michael Giacchino szerezte az új film zenéjét. Az első részből is ismert témák ebben a részben is hallhatóak.

2014. november 23-án ízelítőül felkerült a világhálóra a film elő-előzetese, melyet a hivatalos előzetes követett 2014. november 25-én.

A folytatás 22 évvel az eredeti Jurassic Park története után, az eredeti helyszínen, a Nublar szigeten játszódik, amit 1,2 milliárd dollárból dinoszaurusz élményparkká alakítottak, és emberek milliói látogatják évente. A rengeteg látogató ellenére a bevételek nem hozzák vissza a befektetést, ezért egy újfajta attrakcióval próbálnak még több vendéget odacsalogatni. A laborokban létrehoznak egy genetikailag módosított hibrid dinoszauruszt, az Indominus Rexet, ami a későbbiekben elszabadul.[4]

Jurassic world dínói

 • Ankylosaurus
 • Apatosaurus
 • Baryonyx (csak a film weboldalán szerepelt)
 • Dimorphodon
 • Edmontosaurus (csak a film weboldalán szerepelt)
 • Gallimimus
 • Indominus rex (fiktív faj)
 • Metriacanthosaurus (csak a film weboldalán szerepelt)
 • Microceratus (csak a film weboldalán szerepelt)
 • Mosasaurus
 • Pachycephalosaurus
 • Parasaurolophus
 • Spinosaurus (csak csontváz)
 • Pteranodon
 • Stegosaurus
 • Suchomimus (csak a film weboldalán szerepelt)
 • Triceratops
 • Tyrannosaurus rex
 • Velociraptor (Kék, Charlie, Echo, Delta)
 • Dilophosaurus (csak hologram)

A sárkányokról:

A különféle lények, amelyeket ma sárkánynak hívunk, valószínűleg nem azonos eredetűek, de mégis egymással párhuzamosan jöttek létre különböző kultúrákban a világon, talán fosszilizálódott dinoszaurusz- és ősemlős csontmaradványokra született magyarázatképpen.

A kínai sárkányok (többek között) általában jóságos lények, míg az európai sárkányok és a perzsa mitológia sárkányai ellenségesek. A kígyószerű mágikus lények már a mezopotámiai mitológiában is jelen voltak. Tiamat, aki megszülte Lahmu és Lahamu víziszörnyeket, sárkányszerű vízikígyó. Az akkád mitológiában szárnyas kígyók, kígyótestű kimérák jelentek meg, mint Mushussu, Tiamat gyermeke, Marduk „háziállata”. Ez a hettita mitológiában fejlődött tovább önálló, isteni szintű lénnyé, aki a Mardukkal azonos Viharistent is legyőzte.

A keresztény vallás sárkányai jellemzően mint a Sátán (ördög) vagy annak szolgái jelennek meg. Szent György vértanút a sárkány legyőzőjének tekintik. A magyar sárkány a honfoglalás idején még egy törzsi tisztséget jelölt, s csak később vált elválaszthatatlanná a nyugati-keresztény mitológiákban szereplő bestia képétől. A magyar mitológia hagyományos sárkány-képe nem hüllő, hanem humanoid figura, akinek adott esetben több feje lehet, ami lelkeket szimbolizál.

A 15. század elején, Magyarországon is működött egy magát Szent György védelme alá helyező világi lovagrend, a Sárkány Lovagrend. A Rend jelképe egy sárkány, pontosabban egy ouroborosz volt. Tagja volt Vlad havasalföldi fejedelem is, akit a sárkány latin neve után Vlad Draculnak neveztek el. Az ő fia volt a későbbi Vlad Ţepeş (Karóbahúzó Vlád), röviden Drakula.

A fantasy műfaj terjedésének hála a sárkányok nagyon népszerűek manapság (többen a fantasy szimbólumának tekintik őket). Már a műfajt meghatározó J. R. R. Tolkien „A hobbit” regényében is megjelenik. Megtalálhatjuk őket a szerepjáték szempontjából meghatározó Dragonlance (Sárkánydárda) regényekben. Lehetnek kiemelkedően jóságos, vagy kegyetlenül gonosz lények is (angyali-ördögi kettősség). Többnyire epikus mellék- vagy főszereplők minden esetben, akik a történetet túlvilági szinten képesek befolyásolni. Alakváltóként a humán szereplők érzelmi szálaiba is gyakran belefolynak. Szerepjátékokban, mint a klasszikus asztali Dungeons and Dragons és az erre a szabályrendszerre épülő számítógépes játékban, a Neverwinter Nightsban[5] „ki is játszható” karakterek, ahol így a játékosok akár sárkánybőrbe bújva is alakíthatják a játék menetét. A sárkányok megjelennek a mangákban is, pl. Magi-the labyrinth of magic, Mahou Sensei Negima.

A sárkány (franciául és angolul dragon) a címertanban mindig négylábú állat. Heraldikai eredete valószínűleg a nílusi krokodilra megy vissza. Pikkelyes oroszlánteste van, (az angol heraldikában) hosszú (villás) farokkal (a francia heraldikában ez néha pikkelyes, csavart halszerű farok), denevérszárnnyal, krokodil- vagy gyíkfejjel, rajta fülekkel, villás nyelvvel (miáltal a sárkányfej jól elkülöníthető a gyík- és kígyófejektől) és a testén – eltérően a sárkánykígyóktól – négy pikkelyes lábbal, úszóhártyás karmokkal, gyakran sarkantyúval. Szokványos helyzete ágaskodó. Néha szárnyak nélkül [en: 'sans' wings] is ábrázolják. A szájából nem törnek elő lángnyelvek, mint a párducnál. A kínai sárkány teste hosszú, kígyószerű. A tengeri sárkány alsó teste uszonyos haltestben végződik. Az oroszlánsárkány teste nagyrészt az oroszláné, de hátsó teste a sárkányé. Vö. baziliszkusz, opinikusz, griff, tengeri kígyó.

A címertanban a négylábú sárkánytól megkülönböztetik a kétlábú, sárkányszerű képzeletbeli lényeket, melyeket tágabb, összefoglaló névvel sárkánykígyónak lehet nevezni. Ide tartozik a baziliszkusz, a heraldikai hidra, valamint a szűkebb értelemben vett sárkánykígyó (angolul wyvern, szász: wivere [kígyó], csehül saň). Ez olyan sárkány, melynek denevérszárnya, hosszú farka, egyetlen kígyófeje, pikkelyes teste és csak két (sas)lába (és azokon saskarom) van. A kinyújtott nyelve villás. A szájából általában nem tör elő tűz. Vö. párduc, hidra.

A magyar népmesék visszatérő negatív szereplője a többfejű sárkány. A sárkány szó Erdélyben forgószelet is jelent és a magyar mesékben a sárkány gyakran forgószélben érkezik. Ez a jelentésbeli átfedés más népeknél is megfigyelhető, a török nyelvek egy részében „sárkány, vízisikló” jelentésű sazagan szó a dobrudzsai kipcsak Cetsan törzsnél vihar és zápor előtti forgószelet jelent.[6] Az időjárás és a sárkány közti kapcsolatot a hettita mitológiában Illujankasz mutatja először, a Viharisten legyőzője. A korábbi sárkányok és sárkányszerű lények inkább a bölcsesség vagy az őskáosz megszemélyesítői voltak.

Híres sárkányok:

Eugène Delacroix: Apollón megöli Püthónt, a görög mitológia egyik sárkánykígyóját
 • Jelbegen(wd), egy többfejű emberevő szörny a szibériai török népek, valamint a szibériai tatárok mitológiájában. Egy altaji énekben a hős vitéz anyja betegséget tettet, és fiát a hétfejű Jelbegen ellen küldi a démon szívéért.
 • Alduin, a Világfaló
 • Dojo Kanojo Cho a Shaolin leszámolás sorozatokból
 • Elliott, a Pete sárkánya c. film (1977) címszereplője
 • Fafnir, a Nibelungok kincsének őre
 • Fogatlan, az Így neveld a sárkányodat egyik főszereplője
 • Fuhur, szerencsesárkány A Végtelen Történetből
 • Glaurung A szilmarilokból
 • Gawain, A legutolsó sárkány a Földön Tűzkönnyből
 • Illujankasz (Illuyanka), hettita mitológiai sárkány
 • Lofwyr, a Shadowrun szerepjátékvilágának óriássárkánya
 • Magyar Mennydörgő (a Harry Potter és a Tűz Serlege című kötetből
 • Norbert(a), a norvég tarajos a Harry Potter és a bölcsek köve című kötetből
 • Moshu, őrző-védő sárkány a Mulan c. filmből
 • Püthón, a görög mitológia egyik sárkánykígyója
 • Saphira, Eragon sárkánya az Eragon című könyvből
 • Scarlet, Richard sárkánya Terry Goodkind Az első szabály című fantasyregényében
 • Shruikan, Galbatorix sárkánya az Eragon című könyvből
 • Halálszárny, a Warcraftból
 • Shenglong, sárkány a Dragon Ball című animéből
 • Skie, Kitiara hű társa
 • Smaug, sárkány A hobbit című könyvből
 • Sogenannte Sigismund nyugdíjas tansárkány A kétbalkezes varázsló című meséből
 • Spyro, a híres játék főszereplője
 • Süsü, a híres egyfejű a magyar bábfilmsorozatból
 • Süsüke, Süsü egyetlen fia, a Süsü bábfilmsorozat új főhőse
 • Draco, a Sárkányszív című filmből
 • Kalamona, a magyar mitológia ős-sárkány figurája, aki elrabolta a szelet
 • Paff, a bűvös sárkány Leonard Lipton és Peter Yarrow dalából, amit nálunk a 100 Folk Celsius együttes tett népszerűvé
 • Fogatlan, az Éjfúria az Így neveld a sárkányodat filmből
 • Temeraire, William Laurence sárkánya Naomi Novik: Temeraire könyvsorozatában.
 • Tűzköpő, a Septimus Heap című könyvből
 • Sárkány a Shrek című rajzfilmből
 • Igneel, Tüzek királya, a Fairy Tail című mangából
 • Balerion, a Tűz és jég dala könyvsorozatban
 • Drakon, a Magi Sinbad no Bouken mangából aki eredetileg ember, de sárkánnyá vált, hogy megvédje a hercegnőt
 • halálszárny, a Warcraft: Halálszárny című Fantasy regényből
 • Ultra Sárkány, a négy elemi sárkány továbbfejlett változata a(z) Lego Ninjago: A Spinjitzu mesterei c. filmből
 • Beran-Setaou, másik nevén Kék Sárkány (egy istenség) a Metin2 c. játékból
 • Acnologia, a Sárkánykirály a Fairy Tailből
 • Grandeene - Ég (mennyei) sárkány a Fairy Tail című mangából
 • Methallicana - Fém sárkány a Fairy Tail című mangából
 • Weislogia - a Fehér sárkány a Fairy Tail című mangából
 • Skyadrum - a Fekete (árny) sárkány a Fairy Tail című mangából
 • Antharas - Föld Sárkány a Lineage 2 MMORPG-ből
 • Valakas - Tűz Sárkány a Lineage 2 MMORPG-ből
 • Lindvior - Szél Sárkány a Lineage 2 MMORPG-ből
 • Fafurion - Víz Sárkány a Lineage 2 MMORPG-ből
 • Aulakiria - Fény Sárkány a Lineage 2 MMORPG-ből
 • Roaring Skylancer a Lineage 2 MMORPG-ből
 • Aurelion Sol a League of Legends c. játékból
 • A 4 sárkány az Akatsuki no Yona c. animéből (a történetben Ki-ja, Sinha, Jea-ha és Zeno)
 • Paarthurnax (Skyrim): A Szürkeszakállúak vezetője. Elsőként tanította meg halandók közül a kiáltóknak a kiáltást (thu'um-ot)
 • Viserion, Rhaegal és Drogon a Trónok harcából