Cosplay

A Cosplay-hez (jelmezes beöltözés) találhatsz itt különböző kiegészítőket. Játék fegyvereket, ritka, extrém parókákat és egyszerűbb kosztümöket.

cosplay (コスプレ; koszupure; Hepburn: kosupure?) a „costume play” kifejezés rövidített formája, az előadó-művészet egy ága, ahol az általában kívülálló résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy-egy filmszereplőt, képregényhőst, rajzfilmfigurát, koncepciót megjeleníteni. A jelmezt készítő, illetve viselő személyek, a cosplayerek, gyakran külön szubkultúrát alkotnak, melynek középpontjában e különleges szerepjáték iránti szenvedélyük áll.

A jelmezötletek legjellemzőbb forrásait animék, mangák, nyugati képregények, videójátékok illetve filmek alkotják, de bármilyen fiktív forrásból, vagy akár a való életből vett elképzelés jó alapul szolgálhat egy cosplaynek. Találkozhatunk élettelen dolgokat antropomorf formában megjelenítő kosztümökkel, valamint nem ritka a crossdressing, crossplay sem, melynek során a jelmezt viselő személy egy a sajátjával ellenkező nemű karaktert alakít. A cosplay kultúra részét alkotó egyik népszerű ágazat a vonzó fellépésre fókuszál, ilyenkor a cosplayesek olyan karaktert választanak, aki híres attraktív megjelenéséről és/vagy kihívó ruházatáról.

Az internet a cosplay kedvelői számára is lehetővé tette, hogy virtuális közösségeket, weboldalakat hozzanak létre, ahol megoszthatják egymással cosplayes élményeiket, tippeket, trükköket, fényképeket. Mivel a cosplay kultúra iránt érdeklődők száma 1990 óta exponenciálisan növekvő tendenciát mutat, a jelenség egyre jelentősebb hatást fejt ki a populáris kultúrára is. Hatványozottan igaz ez az ázsiai országokra, elsősorban Japánra, ahol a cosplaynek meghatározó szerepe van az utcai divat, valamint a popkultúra trendjeire is.

A cosplay kifejezés az angol „costume” és „play” szavak összetételéből ered. A szókapcsolatot a japán Studio Hardnak dolgozó Takahasi Nobujuki alkotta meg 1984-ben a Los Angeles-i science fiction Worldconon. Lenyűgözte őt a csarnok és a jelmezes rajongók látványa, melyekről több japán sci-fi magazinban is beszámolt. A szóalkotás tükrözi a klasszikus japán rövidítési módszert, ahol a szópár első két morája alkotja meg az új, önálló szót. Japán kiejtés szerint tehát a costume (jelmez) szóból a koszu (コス), majd a play (játszani, eljátszani, színdarab) szóból a pure (プレ) kerül átemelésre.

Igen sokféle cosplay létezik az egészen egyszerűektől kezdve a bonyolult, részletgazdag jelmezekig. Ezek nem összetévesztendőek a farsangi vagy halloweeni jelmezekkel, hiszen a viselésük oka is egészen más. Míg az előbbiek ünnepekhez, kulturális eseményekhez kötődnek, egy cosplay célja, hogy pontosan tükrözzön egy specifikus karaktert. Így a cosplayesek nem csupán egy viseletet másolnak le, hanem átveszik eredetijük belső tulajdonságait, szokásait, jellegzetes viselkedési formáit, mozgását, mimikáját. A választott karakter lehet film, sorozat, könyv, képregény, videójáték szereplője, vagy akár egy élő ember is, például egy népszerű együttes tagja. Leggyakrabban a cosplayt anime- vagy mangaszereplőkkel, rajzfilmfigurákkal vagy szuperhősökkel hozzák összefüggésbe.

A legtöbb cosplayes maga készíti el a jelmezét a fellelhető referenciaképek alapján, mint például filmrészlet, hivatalos képek a karakterről.

A jelmezkészítés során sok időt szánnak a részletekre és a kivitelezés minőségére, hiszen egy cosplayes tehetségét zömében azzal mérik, hogy milyen bonyolult és részletgazdag jelmezt választott, valamint milyen minőségben sikerült azt életre hívni. Mivel egyes részletek, illetve felhasznált anyagok igen problémásak lehetnek, a cosplayesek gyakran képzik magukat valamilyen speciális kézműves technikában, úgy mint textilművészet, ruhatervezés, testfestés, szobrászat, asztalosmunka, és sok egyéb terület, amik a segítségükre lehetnek abban, hogy minél precízebben tudják lemásolni a kiválasztott jelmezt.[3] Hogy még jobban hasonlítsanak az eredetire, szinte minden cosplayes visel parókát is. Különösen fontos ez az anime és mangakarakterek esetében, ahol gyakori a természetellenes színű és szokatlanul formázott haj.

Egyszerűbb jelmezek esetén a színvonal a választott alapanyagok, illetve a kivitelezés teljes egészének minősége által emelhető. Egy cosplay elkészítése rengeteg időt és energiát emészthet fel, s emiatt sok cosplayes személyes kihívásnak tekinti. Emellett ez a fáradságos és gyakran drága folyamat összekovácsolja a cosplayeseket, hiszen a jelmezkészítési folyamat megpróbáltatásai is ennek a szubkultúrának a részét képzik.

A saját készítésű jelmezeken kívül még sok egyéb mód létezik egy cosplay beszerzésére. Különböző minőségben készülnek viselésre kész cosplayek, ruhát és a hozzá tartozó kiegészítőket együtt forgalmazva. Ezeket legjellemzőbben online árulják, de rendezvényeken is találkozhatunk ilyen árusokkal. Vannak, akik egyéni megrendeléseket is vállalnak, ők személyre szabott ruhákat, kiegészítőket, formázott parókákat árulnak. Néhány cosplayes közösségi oldalon külön részen reklámozzák ezeket a szolgáltatásokat.[4] Külön beszerezhetők jelmezkellékek és változatos alapanyagok is, gyakori, hogy olyan cosplayesek, akik amúgy saját maguk készítik a jelmezeiket, egyes kiegészítőket megvásárolnak. Jellemzően ilyenek például a parókák, póthajak, hajfestékek, testfestékek, folyékony latex, ékszerek, replika fegyverek, cipők, egyéb, a karakterre jellemző kellékek. Egyes animék és videójátékok fegyvereit, kiegészítőit igen bonyolult elkészíteni, ráadásul a rendezvényeken szigorú szabályok vannak érvényben a fegyverbehozatalt illetően.[5] A legtöbb cosplayes kombinálja a fentebb felsorolt beszerzési módszereket, például maga varrja a ruhát, mely mellé mással készítteti el a fegyvert, cosplayes boltból vesz ékszereket, majd vesz egy hétköznapi cipőt, amit saját maga alakít át megfelelőre.

Hogy minél jobban hasonlítsanak a karakterre, a cosplayesek az öltözetükön kívül a saját testükre is külön figyelmet fordítanak. Ilyen például a kontaktlencsék használata, hogy a szemszínük is egyezzen a karakterével, különösen, ha olyan különleges szemről van szó, mely védjegyként szolgál a karakter számára. Léteznek lencsék, melyektől a pupilla nagyobbnak, animeszerűnek látszik,[6] ezek is népszerűek. Másik ilyen példa, ha a karakternek tetoválása van, vagy valamilyen jellemző jegyet visel a bőrén. Ennek utánzására testfestéket, ideiglenes, vagy akár tartós tetoválást szoktak csináltatni. A paróka alternatívájaként ott van a hajfestés is, ha a cosplayes saját haja átalakítható a kívánt állapotra. Ez elérhető olcsóbb színes szprékkel, vagy tartósabb változattal, illetve gyakran használnak speciális hajformázó eszközöket is.

Hogy miért és kit cosplayel valaki, az alapvetően három fő kategóriába sorolható, illetve ezek keveréke. A legtöbb cosplayes esetében mindhárom csoportból felfedezhetünk jellemző okokat.

Az első a karakter iránti rajongás kifejezése, vagy ha a cosplayes hasonlóságot érez önmaga és a karakter között, vagy szeretne az adott karakter bőrébe bújni. Az ilyen cosplayest szokták rajongónak nevezni, esetenként otakunak. Jellemző rájuk, hogy lelkesek, ám kevesebb figyelmet fordítanak a ruha részleteire és a minőségre. Leginkább ők szokták átvenni a karakter viselkedési jegyeit is, és gyakran kritizálják azokat a cosplayeket is, akik nem teszik ugyanezt, vagy nem ismerik eléggé a választott karakterüket.

A második csoportot azok a cosplayesek alkotják, akik élvezik azt a figyelmet és népszerűséget, amit az adott karakter vagy jelmez hoz számukra. Ahogy az anime és manga, úgy a sci-fi és fantasy kultúrában is vannak híres-hírhedt cosplayesek. Rájuk részletesebb ruhák és népszerű karakterek választása a jellemző. Sokuk vesz részt cosplay-versenyeken is.

A harmadik csoport olyan emberekből áll, akiket a kreatív alkotási folyamat, a személyes megpróbáltatás, saját határainak tesztelése vonz. Ők jellemzően nagyobb keretet szánnak a jelmezükre, még bonyolultabb és még jobb minőségű jelmezeket készítésébe vágnak bele, még szélesebb körű alapanyag-használattal. Gyakori, hogy profi fotósok, cosplay fotósok készítenek róluk minőségi képsorozatokat.