Blog

Elkapott a Retro láz?

2019.01.26 16:27
Elkapott a Retro láz?

Elkapott téged is a Retro láz? Szeretnéd újra élni gyerek-kamaszkorod legklasszabb játékait? Itt van néhány tipp és jótanács, hogy hogyan is valósítsd meg újra az élményt...

Egy igazi gamert újra és újra vissza húzza a szíve kedvenc játékaihoz, melyeket bár már rengetegszer végigjátszott mégsem tudja megunni. Mindez így van jól, hiszen a nosztalgiára való éhség nem csak a játékosok között fennálló fogalom, hanem ez egy alapvető egészséges emberi tulajdonság, és amíg van mire jó szívvel emlékeznünk addig biztosak lehetünk abban, hogy jó irányba fejlődik a jellemünk. Gyerek - és kamaszkorunk konzol - és PC játékai meghatározó fontosságúak életünkben, valójában a legelső játék amivel játszottál - és igazán magával ragadott - az határozza meg egy életre, hogy a későbbiekben hogyan forr ki a játékok iránti izlésed, stílusod, érdeklődésed.


Leginkább korosztálytól függő, hogy ki melyik időszakba szeretne visszarepülni. Van, aki a 80-as évek 8 - és 16 bites konzoljátékain nőtt fel, így ez a réteg szívesen kipróbálná újra kedvenc játékait egy Nintendon, egy Commodore64-en vagy egy Sega Mega Drive-on. Szerencsére nem kell nyakig kipakolnunk a pincét vagy a padlást ilyen retro masinák után kutatva, reménykedve, hogy talán anno nem lett minden kidobva, de ha megvannak az eredeti gépek annál jobb nosztalgia nem is létezhet. Viszont, ha már rég nem rendelkezünk ilyen csodákkal ma már be is szerezhetünk újra kiadott változatokat. Egyaránt forgalomba kerültek az okosított mini változatok mind Nintendo, mind Sega Mega Drive vagy Commodore64-ből, melyek épp úgy néznek ki, mint régen, talán csak a méretük lett más, viszont belülről már fel vannak újítva a mai igényeknek megfelelően, és több száz játékot tárolnak magukban, melyek azonnal elérhetőek.


Ha inkább a 90-es évekbe repülnénk vissza akkor valószínüleg egy Xbox-on, Playstation1-en vagy 2-őn szeretnénk újra püfölni a gombokat. Ezek a gépek a mai napig beszerezhetőek, akárcsak a rá való játékok.
Mielőtt megvásárolnánk a kinézett retro konzolt győzödjünk meg róla, hogy minden tartozéka megvan ahhoz, hogy lehessen működtetni. Minimum kell egy tápegység, egy AV kábel (amivel össze lehet kötni a TV-vel) és legalább egy működő képes joystick, továbbá minden képpen tudnunk kell azt is, hogy a konzol átalakított e, vagy csak a gyári játékokat játsza le.


Utána érdemes a kiegészítőkön illetve a memóriakártyán is gondolkodni, hiszen az szinte elengedhetetlen a játékhoz. Ne éljük bele magunkat, hogy teljes képernyőn, tűéles HD képben fog megjelenni egy Playstation2-es játék miután bekapcsoltuk a konzolt. Ne feledjük, hogy a Playstation felbontása standard tévékre lett kialakítva, ami mindösszesen 480i. Két lehetőségünk van. Vagy játszunk kisebb képpel és fekete kerettel, vagy megpróbáljuk a tévét átállítani teljes képernyős megjelenítésre.
Persze a retro játékok újra élését ma már egyszerűen megoldhatjuk, ha van egy számítógépünk. Csak keresünk egy emulátor programot és kedvenc játékaink ROM-ját és ha mindent sikerült beállítanunk már játszhatunk is, de egy igazi retro konzolon való játék azért sokkal nosztalgikusabb.


A régi idők játékait nyugodtan megmutathatjuk gyermekinknek is, hiszen felhőtlen szórakozást jelenthet az egész családnak. A szülőknek a nosztalgia élménye, a gyerkőcöknek az újdonság varázsa. Sőt, ha már teljesen kimaxoltuk a játékok lehetőségeit, érdemes lehet újak után nézni, melyek anno kimaradtak a gyermekkorunkból, viszont sohasem túl késő valami újat kipróbálni...