Squid Game - Nyerd meg az életed

A Nyerd meg az életed (hangul: 오징어게임, Odzsingogeim, RR: Ojingeogeim?), angol címén Squid Game a Netflix 2021-ben bemutatott saját gyártású koreai televíziós sorozata, melyet Hvang Donghjok írt és rendezett. A történet egy túlélőjátékról szól, melyben a játékosoknak koreai gyerekjátékokat kell játszaniuk a több milliós nyeremény reményében, azonban a vesztesek nem egyszerűen kiesnek, hanem élet-halál harcot vívnak a túlélésért, és a végén csak egy maradhat. Ebben a kategóriában a sorozattal kapcsolatos ajándéktárgyak, játékok, plüssök közül válogathatsz, hivatalosan utángyártott termékek.

A sorozat megtekintését 18 éven felülieknek ajánljuk.

Nézet:
Sorrend:

A Nyerd meg az életed (hangul: 오징어게임, Odzsingogeim, RR: Ojingeogeim?), angol címén Squid Game a Netflix 2021-ben bemutatott saját gyártású koreai televíziós sorozata, melyet Hvang Donghjok írt és rendezett. A történet egy túlélőjátékról szól, melyben a játékosoknak koreai gyerekjátékokat kell játszaniuk a több milliós nyeremény reményében, azonban a vesztesek nem egyszerűen kiesnek, hanem élet-halál harcot vívnak a túlélésért, és a végén csak egy maradhat. A főbb szerepekben I Dzsongdzse, Pak Heszu és Ü Hadzsun látható.

456, anyagi problémákkal küszködő ember meghívást kap egy játékba, melynek díja 45,6 milliárd dél-koreai von (kb, 11,8 milliárd forint). A versenyzőknek hagyományos koreai gyerekjátékokat kell játszaniuk, azonban halálos következményei vannak annak, ha valaki veszít. A játékot rejtélyes maszkos emberek irányítják. A főszereplő Szong Gihun, egy elvált, hatalmas adósságokkal rendelkező sofőr, akinek nyomorúságos az élete. Egy nap aztán a titokzatos játék részese lesz.

A Netflix 2019-ben jelentette be a sorozatot Round Six munkacímmel. A rendező és forgatókönyvíró Hvang Donghjok úgy nyilatkozott, olyan történetet akart írni, mely a modern kapitalista társadalom allegóriája, ahol a életért extrém küzdelem folyik. Ugyanakkor hétköznapi emberekkel akarta mindezt bemutatni. Az első két epizód megírása hat hónapig tartott.

A Nyerd meg az életed az első koreai sorozat lett, melynek sikerült a Netflix heti tízes toplistáját vezetni globálisan, beleértve az Egyesült Államokat is.

A Rotten Tomatoes hét kritikus véleménye alapján 100%-osra ítélte a sorozatot.

A Sorozatjunkie kritikusának alapvetően tetszett az alkotás, de nem volt elégedett a végkifejlettel: „Összességében [...] egy izgalmas, látványos és könnyen darálható sorozat a Nyerd meg az életed, egy hatalmas „DE”-vel minden kifejtett pozitívuma ellenére.” Vízer Balázs a PORT.hu-nak írt kritikájában úgy vélte, a sorozat „ezerszer menőbb és okosabb”, mint a legtöbb hasonló túlélőfilm. Dicséri a díszleteket, a kosztümöket, a szereplők kidolgozottságát, hús-vér voltát és az amúgy ismert koncepció minőségi kivitelezését.

A sorozatot kritizálták a 2014-es As the Gods Will című japán filmhez való hasonlósága miatt, mely az azonos című mangán alapszik és gyerekjátékok veszélyes verziói szerepelnek benne. A rendező a vádakra úgy reagált, hogy a forgatókönyvet már 2008-ban elkezdte írni, a filmhez való hasonlóságról pedig csak forgatás közben értesült, így a hasonlóságok pusztán véletlenek. Azt elismerte, hogy inspirálták az olyan mangák, mint a Battle Royale és a Liar Game.

A sorozat megtekintését 18 éven felülieknek ajánljuk.