Ps1 játékok (használt)

Ebben a kategóriában használt, és egyes esetekben új Ps1 Playstation 1 játékokat találhatsz. Mindegyik játék 100%-ban eredeti. A játékok többnyire európai PAL régió kódolásúak, egyes esetekben NTSC játékok is előfordulhatnak, amit a leírásban feltűntetünk. Kérjük vedd figyelembe, hogy PAL játék csak PAL gépeken, NTSC játék csak NTSC gépeken játszhatóak le. Az esetek 90%-ban a játékok a hozzájuk tartozó eredeti kiskönyvet is tartalmazzák. Tesztelt minőségben kerülnek szállításra. A játékok nyelve legtöbb esetben az angolt tartalmazza, azonban előfordulhat, hogy a játékban a szinkron angol, de csak német nyelv található benne. Egyes NTSC játékokban, melyek Japánból származnak csak japán nyelv található, erre is mindig felhívjuka  figyelmet. Kérjük minden esetben olvasd el a termékek leírását, illetve vedd figyelembe a játék korosztály besorolását is. Előfordulhat, hogy az egyes játékok Platinum vagy egyéb más kiadású változatban kerülnek szállításra, ezek csak külsőleg térnek el egy első kiadású változattól.

Nézet:
Sorrend:

A PlayStation (a hivatalos rövidítésén PS, de a köztudatban elterjedt még a PSone, PSX és PS1 nevek is) egy otthoni videójáték-konzol, amit a Sony Computer Entertainment fejlesztett. A konzol 1994. december 3-án jelent meg Japánban, 1995. szeptember 9-én Észak-Amerikában.

A konzol Japánban 1994 december 4-én, Észak Amerikában 1995 szeptember 9-én, Európában 1995 szeptember 29-én jelent meg. Az első játékok fejlesztői leginkább a Namco és a Sony voltak. Az első játékok között szerepelt a Tekken, a Battle Arena Toshinden, a Warhawk, az Air Combat, a Philosoma és a Ridge Racer. A Namco játékok többsége az akkori játéktermi programok direkt átiratai voltak. Ez is nagyban hozzájárult a gép sikereihez.

A PlayStation erősségei között említhetjük a 3 dimenziós grafikát, a CD-ROM technológia által nyújtott hang és képminőséget. A Sony reklámkampányaiban szándékosan nem csak a gyerekeket, hanem az idősebb korosztályt is megszólította. A konzolozás ebben az időszakban kezdett kinőni a gyerekcipőből és tette hétköznapivá ezt a fajta szórakozást.

A PlayStationt egy 33.8688 MHz-es MIPS R3000A-kompatibilis 32bites RISC processzor hajtja meg. 2 MB RAM és 1MB VRAM foglalt helyet az alaplapon. A gép tartalmazott egy CD-ROM meghajtót, ami kétszeres sebességű volt (300 kb/s átviteli sebességgel). A PlayStation a játékok futtatása mellett képes volt audio CD-k lejátszására is. A korai kiadású konzolokon elérhető volt a direkt audio/video kimenet, később az 1996-97 környékén megjelent gépeknél ezt egy egyedi csatlakozó váltotta fel. Scart, s-video és rca csatlakozós kábelekkel lehetett a tv készülékre kötni a gépet.

2000-ben megjelent a PlayStation kicsinyített kompaktabb változata a PSone. A legnagyobb különbség a méreten kívül a tápegység volt, ami nem a gépben foglalt helyet, hanem kikerült abból. Ehhez a modellhez megjelent egy felcsatolható LCD kijelző, amit használaton kívül a konzolra lehetett hajtani.

A PlayStation konzol irányítója a megjelenésekor egyedi volt. Az elején baloldalt + alakban elhelyezett 4 iránygomb foglal helyet. Középen a select és start gombok, jobboldalt pedig a PlayStation védjegyévé vált X, kör, háromszög és négyzet gombokat találhatjuk. Az irányító legtetején a mutatóujjainkkal érhetjük el a bal oldali L1-L2 és a jobb oldali R1-R2 gombokat. A későbbi revíziók kiegészítették a kontrollert 2 kis analóg karral és rezgéssel is. Ezek a lehetőségek hozzájárultak a precízebb és nagyobb élménnyel járó játékhoz. Az analóg karokkal a finomabb mozgások lettek elérhetők, például a kar döntésének nagyságától függött, hogy karakterünk lopakodik, sétál, vagy fut. A rezgés - eredeti nevén "Dual shock" egy újabb visszacsatolási lehetőség volt. Pl. ha egy játéknál megütik a karakterünket, vagy egy autóval lemegyünk az útról, az irányító rezgett. Jó példa erre a Gran Turismo című autószimulátor, ami kihasználta az előbbi két lehetőséget.

DualShock kontroller

A konzolhoz csatlakoztatható még kormány az autószimulátorokhoz, fénypisztoly a lövöldözős játékokhoz (a legismertebb a Time Crisis), táncszőnyeg és úgynevezett arcade stick, ami a játéktermi gépekhez hasonlatos irányítást tesz lehetővé.

Memóriakártya

A játékok mentéseit egy külső 1 MB-os egyedi csatlakozóval ellátott memóriakártyára lehet menteni. A kártya 15 blokkra van felosztva és a legtöbb játék mentésének elég volt 1 blokk. Bizonyos játékok több blokkot is elfoglalhattak. Később megjelentek az azonos, majd a nagyobb kapacitású, külső gyártók által készített memóriakártyák is.

A PlayStationre 2007. szeptember 30-ig 7918 játék jelent meg. Összesen 962 millió játékot szállítottak le 2007. március 31-ig. A játék lemezek egyedi megjelenésűek, az írott oldaluk fekete. Ezek műanyag tokja az átlagosnál vastagabb, gerincük egységes felirat stílust kapott. A szoftverek régiózárat kaptak, így csak adott régió országaiban működtek. Japán, észak-amerikai és európai régiókat hoztak létre. Ezek a régiók megkerülhetők a konzol módosításával, de ez garanciavesztéssel jár.

A Gran Turismo a konzolra megjelent legnagyobb példányszámban eladott játék. Összesen 10,85 millió példány fogyott belőle. További sikeres címek: Crash Bandicoot, Spyro the Dragon, Resident Evil,a Metal Gear Solid, a Tekken sorozat 3 része, a Final Fantasy VII-VIII-IX és a Silent Hill.

Azok a játékok, melyek elég nagy példányszámban keltek el, azokat újra megjelentették egy olcsóbb, úgynevezett platinum kiadásban. Ezen szoftverek csomagolása más megjelenési stílust kapott. A gerincük szürke alapon fekete szöveget kapott, ellentétben a hagyományos fekete alap, fehér betű kombinációval. A Sony közleménye szerint a platinum szoftverek garantálják a minőségi játékokat, kedvező áron.