Frozen Jégvarázs

A Frozen Jégvarázs meséből találhatsz itt különböző figurákat, játékokat, plüssöket.

Nézet:
Sorrend:

Jégvarázs (eredeti cím: Frozen) 2013-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely Hans Christian Andersen A Hókirálynő című meséje alapján készült. Az animációs játékfilm rendezői Chris Buck és Jennifer Lee, producere Peter Del Vecho. A forgatókönyvet Shane Morris írta, a zenéjét Christophe Beck szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés fantasyfilm.

Észak-Amerikában 2013. november 27-én, Magyarországon 2013. december 5-én mutatták be a mozikban. A magyar premierje az eredeti premier tervezett időpontja után egy héttel volt.

Az 53. egész estés animációs film a Walt Disney Picturestől, amely a második Walt Disney-klasszikusokhoz tartozik, az Aranyhaj és a nagy gubanc után, ami számítógépes animációval készült. A történet alapjául Hans Christian Andersen A Hókirálynő című meséje szolgált, noha a mozifilm jelentősen eltér az eredeti műtől.

A Jégvarázst már évekkel ezelőtt tervbe vették, a munkálatai azonban csak 2011-ben kezdődtek el, amikor is Chris Buck, a Tarzan társrendezője foglalta el a film rendezői székét. A zenéjét Christophe Beck és a Robert Lopez, Kristen Anderson-Lopez házaspár szerezte.

A mozifilm már a nyitóhétvégén óriási sikert aratott a kasszáknál, valamint a kritikusok külön elismerésben részesítették a zenéjét. A mozifilmben a legjobb eredeti betétdalok hangzanak fel a Disney-reneszánsz kor filmjei óta.

Arendelle királyságában a királyi család legidősebb lánya, Elza hercegnő különleges hatalom birtokában van: képes jeget és havat varázsolni a tenyerével. Egy alkalommal, mikor a kishúgával, Annával játszik, csodás képessége súlyosan megsebesíti a testvérét, akit véletlenül a fején talál el a varázs. A király és a királyné az erdő mélyén élő, varázserejű trollokhoz viszik a kislányt, hogy ott meggyógyítsák. A trollok királya meg is gyógyítja Annát, mely során kitörli a kislány emlékezetét a nővére képességeiről, de figyelmezteti a szüleit, ha a jégvarázs Anna szívét találja el, könnyen meg is halhatott volna. Elza a gondolattól rettegve, hogy az ereje újból ártani fog a húgának, ettől fogva elszigeteli magát a külvilágtól, így Annától is. Évekkel később Anna és Elza szülei egy hajóútra mennek, melyen viharba kerülnek, és odavesznek a tengerben.

Három évvel a szülők halála után méltóságok özönlenek Arendelle-be a világ minden tájáról Elza nyár közepi, koronázási ünnepségére, ugyanis az eddigi hercegnő elérte a koronázáshoz szükséges életkort. Köztük van Bronzország hercege, aki az új királynő által akarja megszerezni Arendelle gazdagságát. Az ünnepség elérkeztével Elza egyre jobban fél, hogy képtelen lesz kordában tartani az erejét, Anna viszont alig várja az ünnepélyt, hogy új emberekkel ismerkedhessen meg. Az utcán sétálva találkozik a jóképű Hans herceggel a szomszédos királyságból, akivel azonnal szerelembe esik. Az ünnepség során csodás időt töltenek el kettesben és Hans megkéri Anna kezét, aki igent mond. Elza azonban ellenzi az eljegyzést, és mikor a két testvér vitába száll egymással, Elza ereje elszabadul, a palota padlóját hirtelen hegyes jégdárdák borítják be. A királyság lakói megrémülnek a látványtól, Bronzország hercege boszorkánysággal vádolja meg Elzát. A rémült Elza elmenekül a kastélyból, eközben minden felületet jég kezd beborítani, még a kikötő vize is befagy.

Anna vállalja, hogy helyrehozza a dolgokat és elindul Elza után, hogy megkeresse őt. Távollétében a királyság irányítását Hansra bízza.

Elza felmenekül a magas hegyekbe, ahol úgy dönt, többé nem fog félelemben élni, és szabadjára engedi mágikus erejét, ami – tudtán kívül – az egész királyságra fagyos telet hoz. Anna, Elza után kutatva a hegyekben, találkozik Kristoffal, a jegesemberrel és rénszarvasával, Svennel. Kristoff vállalja, hogy a lány kísérője és kalauza lesz a hegyvidéken. A páros rövidesen megismerkedik Olaffal, a beszélő hóemberrel, akit Elza varázsa hozott létre. Olaf, akárcsak Anna és Kristoff, vissza akarja hozni a nyarat Arendelle-be (nincs tisztában azzal, hogy hóember lévén a melegben elolvadna) így elkíséri őket a magas, hófödte hegyekbe, ahol Elza jégpalotája áll.

Anna, Elza jégpalotájába érve, elmondja testvérének, hogy Arendelle-ben beköszöntött a tél, majd arra kéri, térjen vissza a királyságba, hogy helyrehozza. De Elza visszakozik, mert nem tudja hogyan tegye meg, továbbá még mindig retteg attól, hogy az erejével ártani fog az embereknek, legfőképp Annának. Elza egyre zaklatottabb lesz Anna jelenlététől, s végül az egyik jégvarázslata eltalálja a testvérét, közvetlenül a szívénél. Hogy megvédje a húgát a továbbiakban, Elza megteremti a Hóriást, egy hatalmas hószörnyet, hogy kidobja Annát és Kristoffot a jégpalotájából.

Kristoff rövidesen felfedezi, hogy Anna haja fehérré változik, így elviszi őt örökbefogadó családjához, a trollokhoz, hogy segítsenek rajta. A trollkirály szerint csak az „igaz szeretet” mentheti meg Annát, hogy feloldja megfagyasztott szívét. Kristoff mihamarabb igyekszik visszavinni őt a kastélyba, bízva abban, hogy egy igaz szerelmes csók Hans és Anna közt képes megmenteni őt.

Eközben Bronzország hercegének emberei és Hans megostromolják Elza jégpalotáját, legyőzik a Hóriást, a királynőt pedig fogságba ejtik. Abban bíznak, hogy Elza halála véget vet a fagyos télnek Arendelle-ben. Hans megpróbálja rávenni Elzát, hogy oldja fel a varázst, ő azonban még mindig nem tudja, hogyan tegye. Kristoff visszaviszi Annát a kastélyba, ahol a szolgálókra bízza, akik rögvest Hans elé viszik. Hans azonban nem csókolja meg Annát, mivel, felfedvén valódi szándékát, az a célja, hogy félreállítsa Elzát az útjából, és ő legyen Arendelle uralkodója. Annát egy szobába záratja, hogy megfagyjon, Elzát pedig ki akarja végeztetni, ő azonban az ereje segítségével megszökik a börtönből. Ugyanekkor Olaf megszökteti Annát a palotából.

Mivel Elza félelmei egyre nagyobbak, az ereje csak fokozódik, és szörnyű, pusztító hóvihar csap le a királyságra. Olaf minden erejével igyekszik Annát melegen tartani, hogy meg ne fagyjon. Ráébreszti Annát, hogy Kristoff az igaz szerelme, és minél hamarabb össze kell őket hoznia, hogy megcsókolják egymást. Kristoff is igyekszik visszaérni a palotába, mivel rájön, hogy szereti Annát. Hans rátalál Elzára, és azt hazudja neki, hogy Anna halott, mégpedig miatta. Elza bánata lecsitítja a hóvihart, ezt kihasználva Hans arra készül, hogy megölje őt a kardjával. Anna észreveszi ezt, és utolsó életerejével megmenti Elzát, ám közben jéggé fagy. Elzát mérhetetlen bánat tölti el húga halála miatt. Pillanatokon belül azonban Anna kiolvad, mivel a nővére igaz szeretete felolvasztotta őt a jégvarázsból.

Elza rájön, hogy a szeretet a kulcsa, hogy kordában tudja tartani az erejét. Ezen felismerés alapján felolvasztja az országot a tél alól, és még Olafot is életben tartja, egy saját hófelhőt varázsol a feje fölé. Így Olaf vágya teljesül, mert megláthatja a nyarat. A történtek után Hans börtönbe kerül, majd kitoloncolják az országból, Bronzország hercege pedig megszégyenülve, kereskedelmi szerződés nélkül tér vissza országába.

Kristoff és Anna végre megcsókolják egymást. Elza támogatja a kapcsolatukat: Kristoffot udvari jégszállítóvá és pohárnokká nevezi ki és megajándékozza egy új szánnal. Elza megígéri, hogy soha többé nem fog elzárkózva élni, ezzel helyreállítja a testvéri kapcsolatát Annával, és az egész királyság ünnepel.

Jégvarázs 2. (eredeti cím: Frozen 2) 2019-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 2013-as Jégvarázs folytatása, a Walt Disney Animation Studios 58. filmje. Az animációs játékfilm rendezői Chris Buck és Jennifer Lee, producere Peter Del Vecho. A forgatókönyvet Allison Schroeder és Jennifer Lee írta, a zenéjét Christophe Beck szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés fantasyfilm.

A Jégvarázs 2. világpremierjét a hollywoodi Dolby Színházban tartották 2019. november 7-én. Észak-Amerikában 2019. november 22-én, Magyarországon egy nappal korábban, 2019. november 21-én mutatták be a mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.

Arendelle királya, Agnarr király elmesél a kislányainak egy történetet arról, hogy az édesapja, Runeard király hogyan kötött békét a királysággal szomszédos népcsoporttal, a Northuldrákkal, mely során építtetett egy gátat a folyóra, mely körbevette a Northuldrák otthonát, az Elvarázsolt Erdőt. Amikor azonban egy ismeretlen indok háborút szított a két nép között, Runeard meghalt, az erdőt védelmező természeti szellemek pedig egy mitikus köddel borították be az erdőt, amely azóta senkit nem engedett se ki, se be. Agnarr az egyetlen, aki meg tudott menekülni, azonban ő maga nem emlékszik rá, ez hogyan történt.

A király halála után idősebbek lánya, Elza követi őt a trónon, aki immáron uralkodásának harmadik évébe lép. Elza boldog jelenlegi életével, csakhogy nyugodt mindennapjai véget érni látszanak, amikor egy különös hangot kezd hallani a fejében. Úgy érzi, ennek valami köze lehet a varázserejéhez. Amikor megpróbál válaszolni rá, véletlenül felébreszti az Elvarázsolt Erdő szellemeit (amelyeket egyébként a négy elem – föld, tűz, víz, és levegő – alkot), a királyságra pusztító erők csapnak le, amelyek mindenkit a város azonnali elhagyására kényszerít. Elza és húga, Anna a trollok királyához fordul tanácsért, aki szerint "a múlt hibáit helyre kell tenni", csak így hozható vissza a béke Arendelle-be. Elza vállalja, hogy elindul az Elvarázsolt Erdőbe, ahonnan a hangot hallja, és fényt derít a dolgok hátterére. Útjára vele tart Anna, annak barátja, Kristoff, Olaf, a barátságos hóember, és Sven, Kristoff rénszarvasa.

Az Elvarázsolt Erdő bűvös köde megnyílik Elza érintésére, és mind az ötüket beengedi az erdőbe. Az erdőben kapcsolatba kerülnek a szélszellemmel, egy tornádó formájában, amelyet Elzának a varázserejével sikerül lecsillapítania. A tornádó képeket elevenít meg a testvérek múltjából, melyből kiderül, hogy édesanyjuk, Iduna királynő valójában a Northuldra-törzsből származott, és ő mentette meg annak idején Agnarr király életét. Hamarosan találkoznak a Northuldra-törzzsel, illetve arendelle-i katonákkal, akik évtizedek óta az erdő fogságába estek, és azóta is harcban állnak a Northuldrákkal. A találkozást a tűzszellem felbukkanása és támadása árnyékolja be. Elzának sikerül jégvarázzsal ártalmatlanítania, ami egyaránt lenyűgözi a Northuldrákat és a katonákat is. A lecsillapított szellem felveszi egy játékos, apró szalamandra alakját, amivel Elza nagyon hamar barátságot köt. Szeretné egyedül folytatni az útját a titokzatos hang irányába, de Anna ragaszkodik hozzá, hogy vele tartson, főleg, miután találkoznak a félelmetes földszellemmel, aki monstrum nagyságú kőóriások formájában járja az erdőt, és eltapos mindent, ami az útjába kerül. A testvérek elhatározzák, hogy másnap folytatják az utat, amikor már biztonságos. Az erdőlakók ezalatt mindannyiukat vendégül látják. Anna összebarátkozik a katonák vezetőjével, Mattias hadnaggyal, Kristoff szoros barátságot köt egy Ryder nevű, szintén rénszarvasimádó fiúval, míg Elza a Northuldrák vezérével, Jelenával kerül szorosabb kapcsolatba. Tőle tudja meg, hogy a legenda szerint van egy ötödik szellem, ami hidat képez az emberek és a természet erői között. Elza biztos benne, hogy ez a szellem hívogatja őt.

A két testvér, Olaffal kiegészülve, folytatja útját észak felé, míg Kristoff és Sven a törzzsel marad. Rátalálnak arra a hajóroncsra, amelyben egykor a szüleik odavesztek a tengeren, és egy régi térképből kiderítik, hogy a király és a királynő úti célja Ahtohallan volt, egy legendás folyó, amely a múlt minden rejtélyére választ adhat, és amelyet ők azért kerestek, hogy megtudják, honnan ered Elza varázsereje. Elza, bár sokkolja a feltételezés, hogy ő a felelős a szülei haláláért, úgy érzi, neki is meg kell találnia azt a folyót, ezért Annát és Olafot hátrahagyva, egymaga vág neki a veszélyes útnak. Találkozik és sikeresen legyőzi a Nøkk nevű víziszellemet, amely olyan ló formájában jelenik meg, amely Ahtohallan vízét őrzi, és képes a vízen futni. A szellem elvezeti őt egy hatalmas gleccserhez, amelynek belsejébe lépve Elza rájön, hogy a hang, amely hívogatta őt, mindvégig az édesanyjáé volt. Iduana önzetlen cselekedete, amiért megmentette Agnarrt, azt eredményezte, hogy az Elvarázsolt Erdő szellemei megáldották elsőszülött gyermekét egy különleges erővel, mellyel a birtokában kapcsolatot létesíthet az emberek és a természet között. Elza tehát ráébred, hogy ő maga az ötödik szellem.

Ahtohallan vízében egyúttal feltárul a családjuk sötét múltja is: Runeard király valójában félt a Northuldrák szoros kapcsolatától az erdő szellemivel, ezért a gátat arra szánta, hogy elszakítsa őket a természetes forrásaiktól. Továbbá ő maga robbantotta ki a két nép közötti háborút azzal, hogy megölte a Northuldrák egykori vezetőjét. Elza elküldi ezt az információt Annának, mielőtt jéggé fagy, annak következtében, hogy Ahtohallan legmélyebb, legveszélyesebb részébe merészkedett. Emiatt Olaf is elveszti életerejét, és hópelyhekre bomlik szét.

Anna arra következtet, hogy ahhoz, hogy békét teremtsenek a két nép között, a gátat el kell pusztítani. A kőóriások feldühítésével, illetve az arendelle-i katonák utólagos segítségével, a gát átszakad, és hatalmas szökőár zúdul Arendelle irányába. Amikor már mindenki biztos benne, hogy a királyság odavész majd az áradatban, a szellemek által időközben kiolvasztott Elza visszatér, és az erejével az utolsó pillanatban megállítja az áradatot. Arendelle megmenekül.

A béke helyreállásával, a mágikus köd felszáll az Elvarázsolt Erdőről, így a lakosok oly sok év után végre kiszabadulhatnak. Elza újra találkozik Annával, és Olafot is életre kelti. A két testvér közösen megegyezik, hogy mostantól együtt kell vezetniük a két népet, így Elza az Elvarázsolt Erdő védelmezőjévé válik, míg Anna lesz Arendelle új királynője, és összeházasodik Kristoffal. Továbbra is gyakran találkoznak egymással, miközben mindketten beteljesítik a végzetüket, és közelebb hozzák egymáshoz az embereket és a természetet.