Üdvözöllek a Legendás Játékok Webáruházban! Játék figurák, plüssök, ajándéktárgyak, PC- és konzoljátékok széles választékban!

Mandragóra plüss 30 cm
Mandragóra plüss 30 cm
5 990 Ft

Mandragóra plüss 30 cm

Mandragóra plüss 30 cm
Mandragóra plüss 30 cm
Mandragóra plüss 30 cm
Mandragóra plüss 30 cm

Mandragóra plüss 30 cm.


Foxpost csomagautomatába szállítás: 1490 Ft.
MPL Posta csomagautomatába szállítás: 1490 Ft.
Házhoz szállítás futárszolgálattal: 2590 Ft.
MPL Postán maradó csomag: 2290 Ft.
MPL Posta Ponta szállítás - MOL kutak és COOP üzletek: 2290 Ft.
25000 Ft. feletti vásárlás esetén a szállítás ingyenes!

5 990 Ft
Részletek

A mandragóra (Mandragora officinarum) egy mérgező növény, amely az éjjeliárnyak (Solanaceae) családjába tartozik. Ez a növény számos kultúrában és mitológiában különleges helyet foglal el, főként hallucinogén és gyógyászati tulajdonságai miatt. Íme néhány fontosabb információ a mandragóráról:

Botanikai Leírás

Megjelenés: A mandragóra kicsi, évelő növény, amely alacsony termetű és széles, sötétzöld levelei vannak. A gyökere gyakran emberi alakra emlékeztető formát ölthet, ami hozzájárult a misztikus hírnevéhez.

Virágok és Termések: Tavasszal virágzik, kis, kék vagy lila virágokat hozva. A virágokat követően bogyószerű, narancssárga vagy sárga terméseket érlel.

Élőhely: Elsősorban a mediterrán térségben, Észak-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában honos, de más hasonló klímájú területeken is megtalálható.

Történelmi és Kulturális Jelentőség

Mítoszok és Legendák: A mandragóra gyökerét gyakran emberi alakúra hasonlították, és számos mítosz és legenda született róla. Az ókori kultúrákban azt hitték, hogy a mandragóra gyökerének kihúzása közben halálos sikolyokat hallat, amely megölheti azt, aki hallja, hasonló ábrázolást kapott például a népszerű Harry Potter regényekben és filmekben.

Gyógyászati Felhasználás: A mandragórát az ókorban és a középkorban számos gyógyászati célra használták, például fájdalomcsillapítóként, altatóként, valamint különböző betegségek kezelésére. Azonban mivel a növény mérgező, használata veszélyes lehetett.

Alkímia és Boszorkányság: A középkori Európában a mandragórát gyakran használták alkímiai és boszorkánysággal kapcsolatos szertartások során, mivel úgy vélték, hogy különleges mágikus tulajdonságai vannak.

Mérgező Hatások

Alkaloidok: A mandragóra olyan alkaloidokat tartalmaz, mint a hioszciamin, a szkopolamin és az atropin, amelyek erős hatású vegyületek. Ezek az alkaloidok hallucinációkat, szédülést, légzési nehézségeket és súlyos mérgezés esetén halált is okozhatnak.

Mérgezés Tünetei: A mandragóra mérgezés tünetei közé tartozhatnak a szájszárazság, a bőr kipirosodása, a szívritmuszavarok, a szédülés, a delírium és a hallucinációk. Súlyos esetekben kóma vagy halál is bekövetkezhet.

A mandragóra tehát egy különleges és sokszínű növény, amely mind történelmi, mind botanikai szempontból érdekes. Bár gyógyászati felhasználása ismert, veszélyes mivolta miatt csak nagy óvatossággal kezelendő.

Adatok
Kategória
Plüssök
Gyártó
Egyéb
Korosztály
4 éves kortól
Ár
5990 Ft.
Állapot
Használt, újszerű
Raktár
Külső raktáron, beszerzési és szállítási idő várhatóan 15 munkanap
Cikkszám
457490
Hasonló termékek