Blog

Skyrim special edition modding

Legendás Játékok
2019.03.06 17:46
Skyrim special edition modding

A Bethesda örökzöld sikere, az RPG szerepjátékok koronázatlan királya a The Elder Scrolls V: Skyrim 2011-ben látta meg a napvilágot és azóta szinte töretlenül ível felfelé. Számos új platformra reinkarnálta már magát. Hogy ennyi idő után is fenn tudta tartani az érdeklődést az főleg annak köszönhető, hogy a fejlesztők meghagyták a kiskaput a modderek számára, így évek alatt annyi ötletes és minőségi - de ugyanakkor borzalmas - mod is született, hogy egy kis idő ráfordítással az eredeti Skyrimből akár egy teljesen új játékot tudunk varázsolni a saját igényeinknek megfelelően...

Aki imádja a Skyrim szériát, de már unja a játékmenetet, a túl szürke atmoszférát, annak feltétlenül ajánlatos, hogy kipróbálja a játékot modokkal is. Persze a moddolást sem szabad túlzásba vinni, ugyanis igencsak elkalandozhat az ember fantáziája, és van, hogy szeretne mindent kipróbálni, de a saját érdekünkben ez azért annyira nem tanácsos.

A The Elder Scrolls V: Skyrim special edition 2016-ban került kiadásra az újabb generációs PC és konzol rendszerekre. A feljavított grafikán kívül a fejlesztők ezzel a ráncfelvarrással a moddolás egyszerűbb és biztonságosabb kivitelezését is megcélozták. De mit is kell tennünk, ha szeretnénk egy teljesen egyedi játékot varázsolni, amely hosszú órákra le tud majd minket kötni újra. Itt elsősorban most a PC felhasználókhoz fogok szólni, mert ezen a platformon lehet a legszabadabban megvalósítani a modolást, bár dícséretes újítás volt a Bethesda részéről, hogy bár korlátok között, de a konzol tulajoknak is elérhetővé tettek online letölthető és telepíthető beépülőket.

Mindenek előtt szerezzük be a The Elder Scrolls V: Skyrim Special edition változatát a Steamről. 

Ha éppen nincs akcióban, akkor általában 40 euro körül szokott lenni, ami átszámítva kb 12.000 Ft. Ne feledjük, hogy a Special edition tartalmaz minden megjelent Skyrim kiegészítőt, vagyis a Dragonborn, Dawnguard, Hearthfire részeket. Amiben még újítást nyújt, az a feljavított, színesebb és élőbb grafika, több színnel, fénnyel, árnyékokkal, de ezt a megjelenést szinte a legegyszerűbb grafikai mod is túl tudja szárnyalni.

Próbáljuk meg olyan helyre telepíteni a gépünkön, ahol van bőven hely, legalább 50 gigabyte, mert a modok igencsak terebélyesek tudnak lenni. Miután feltelepítettük, indítsuk el legalább egyszer. Szükségünk lesz a továbbiakban az első indításkor generált fájlokra.

Ha megvagyunk akkor a következő programokra lesz szükségünk:

Nexus Mod Manager - Ezzel a kis programmal fogjuk majd telepíteni a modokat. 

A modok letöltési könytárja: D:\Games\Nexus Mod Manager\SkyrimSE\Mods

Modokat a következő oldalról tudsz letölteni: Nexusmods

Persze használhatjuk a Bethesda oldalán található modokat is, melyeket játékon belül is el tudunk érni internetkapcsolattal.

A Loot program megfelelő sorrendbe rakja a modokat,  felismeri a hibákat, össze akadásokat.

Skyrim Script Extender - itt válasszuk az SE verziót. Az SKSE nagyon sok mod elengedhetetlen alapköve. Ha bemásoltuk a játék könyvtárjaiba a továbbiakban mindig az SKSE.exe programmal indítsuk el a játékot.

Az ENBseries egy professzionális és nagyon részletes grafikai tuning. Töltsük le a legfrissebb verzióját, másoljuk bele a játék könyvtárjaiba, majd játékon belül hívjuk elő a shift+enter kombinációval. Szinte minden grafikai és környezeti elemet meg tudunk benne változtatni.

A modoknál figyeljünk arra, hogy például grafikai modokból ne szedjünk le 5 félét max 2 félét, de az ENBseries mellett nem is nagyon van szükség külön grafikai modokra. Telepítsünk 2-3 modot, majd ellenőrizzük, hogy elindul e a játék. Ha megszakad az indítás, akkor valamelyik mod bezavar, azt inkább hanyagoljuk és próbáljunk másikat helyette. Ne feledjük, hogy a Nexus Mod Managerben tudjuk inaktiválni a modokat, de sok esetben ez nem elég, mert a legjobb, ha teljesen uninstaláljuk őket. A Loot programot is sűrűn futtassuk, hogy talál e valami hibát a modokban. Van, hogy a Loot figyelmeztetést ad, ha valamelyik modhoz elérhető egy javító vagy kompatibilitást segítő patch, azokat mindig célszerű telepíteni.

Miután minden modunkat feltelepítettük és szeretnénk magyarítást, akkor csak ezek után telepítsük a magyar fájlokat. Azért érdemes a legvégén, mert ha a legelején telepítjük a magyarítást, akkor a modok sok magyar nyelvi fájlt felülírhatnak.

Skyrim magyarítás innen tölthető le!